GÖRÜNEN YÜZ ‘KURUMSAL KİMLİK’

Oxolook - Karahindibalı Düşünceler - GÖRÜNEN YÜZ ‘KURUMSAL KİMLİK’

GÖRÜNEN YÜZ ‘KURUMSAL KİMLİK’

GÖRÜNEN YÜZ ‘KURUMSAL KİMLİK’

Kurumsal kimlik bir kurumun dış pencereden görünen yüzü,  duruşu ve davranışlarını temsil etme biçimidir. Kurumun dıştan görünen yüzünü en iyi şekilde oluşturmak için yapılan çalışmalar ise kurumsal kimlik çalışmaları olarak adlandırılabilir.

Dünya üzerindeki milyonlarca insanı düşünün..  Hepimiz birbirimizden farklıyız ve bambaşka özelliklere sahibiz. Ten rengi, saç rengi, kilo ve boy gibi fiziksel özelliklerimiz farklıyken, iç dünyamızda ise tartışılamaz farklar mevcuttur. Her bireyin kendine has bir tarzı vardır ve etrafımızdaki insanlarla tarzlarımıza göre iletişim kurarız. Çoğunluktan sizi ayıran özellikleriniz ise toplum içinde dikkat çekmenizi sağlarken diğer bireylerde sizinle iletişime geçme isteğini uyandırmaktadır.

Kurumsal kimliği de aynı çerçevede düşünmeliyiz. Kurumsal kimlik bir nevi firmanın müşterilerine kendini ifade etme şeklidir. Firmanızı ne kadar farklı ve ilgi çekici tanıtırsanız dönüşler o denli kazançlı olacaktır.

Kurumsal Kimliği Oluşturan Ana Ögeler:

  1. Logo ve Slogan

Logo tasarımı ve slogan kurumsal kimliğin en temel taşlarıdır. Bugün insanlar logonuza bakarken 15 saniye içerisinde firmanızın güvenirliliğine karar vermektedir.

Logo tasarımı yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konular: müşterilere verilmek istenilen mesaj, logonun rengi ve içeriğidir. Yanlış yapılan logo tasarımı ile firmanız bambaşka bir alana yönelebilir ve müşteri kitlenizden uzaklaşabilirsiniz.

 Sloganınız ise markanızın imajını belirler. Firmanız için her zaman akılda kalıcı,      basit, inanılır ve orijinal bir slogan belirlemelisiniz. Sloganınız müşteriler içinde olumlu duygular yaratırken aynı zamanda markanızın kişiliğini ve ürünlerinizin ana özelliklerini yansıtmalıdır.

 

 

  1. Kurumsal Renk

Bugün birçok insan renklerin aslında neler çağrıştırdığını bilmeden kullanıyor. Ancak kurumsal kimlik tasarımında renklerin gücünün inanılmaz bir yeri var. Kullandığınız renkler müşterileriniz ile aranızda pozitif bağ oluşturmalı ve onları ürünlerinizi satın almaya yönlendirmelidir.

Diğer tüm firmalara eşit uzaklıkta tarafsız durmak isteyen firmalar genelde gri rengi seçerken, turuncu ise enerji, yaratıcılık ve uygun fiyatı çağrıştırmak isteyen firmalar tarafından kullanılmaktadır. Yemek firmaları ise kırmızıyı açma amacıyla kullanırlar. Siz de ürün gamınıza ve müşteri kitlenize göre en uygun rengi seçerek kurumsal kimlik tasarımınızda kullanın.

  1. Kartvizit

Günümüz dijital çağında kartvizitlerin yeri hala çok büyüktür ve gün geçtikçe kartvizit tasarımı konusunda firmalar kendilerini aşmaktadırlar. Eskiden sadece dikdörtgen ve belirli standartlara göre üretilen kartvizitler bugün birbirinden farklı şekillerde tasarlanarak firmaların yaratıcılığının göstergesi haline gelmiştir. Son yıllarda firmalar dijital kartvizit çalışmaları üzerine yoğunlaşmış ve bu konu üzerine çalışan uygulamalar ortaya çıkmıştır. Ayrıca barkod okuma teknolojisi ile birlikte kartvizitlerde QR kodlar yer almaya başlamış, müşterilere büyük kolaylıklar sağlanmıştır.

Kartvizitler profesyonel bir izlenim yaratması ve bütün iletişim bilgilerini içermesinin yanında ayrıca ekonomi dostu olmasıyla hala firmaların vazgeçilmezleri arasındadır. Geliştireceğiniz yaratıcı kartvizitleriniz ile müşterilerinizi ilk görüşte etkileyebilirsiniz.

  1. Antetli Kâğıtlar, Zarflar Ve Dosyalar

Antetli kâğıtlar müşterilerinize kendilerini değerli hissettirmenin bir diğer yoludur. Aynı zamanda kolay reklam yapma aracıdır. Sadece dış pazarda değil firmanız içinde de aidiyet duygusu yaratarak çalışanlarınız için güvenilir bir ortam sağlayabilirsiniz. Çalışanlarınız ile aranızda oluşacak bu aidiyet hissi iş verimini arttırarak size pozitif olarak geri dönecektir.Kurumsal kimlik çalışmaları aynı zamanda kendi içinde kurum içi ve kurum dışı olarak ayrılmaktadır.

 

 

 

Kurum İçi Uygulanabilecek Çalışmalar:

  • Kurumsal kimlik kullanım kılavuzlarını hazırlamak
  • Kurum içi yönlendirmeleri oluşturmak
  • Kurum personelinin davranışlarını belirlemek
  • Kurum personelinin giyim ve kuşamının standart olarak belirlenmesi
  • Dijital olan belgelerin tasarımlarını yapmak
  • Haberleşme formlarını oluşturmak

 

 

Kurum Dışı Uygulanabilecek Çalışmalar:

  • Kurumsal internet sitesinin oluşturulması
  • Broşür, katalog, kit, insert vb. gibi tanıtım malzemelerinin hazırlanması
  • Binanın cephesinin ve iç tasarımının yapılması
  • Kurumun mevcut araçlarının tasarımlarının yapılması

 

Kurumsal Kimlik Tasarımı Nasıl Yapılır?

Kurumsal kimlik tasarımının doğru yapılmasında işlemlere nasıl bir sıralama ile başladığınız çok önemlidir. Öncelikle işini profesyonel olarak yapan bir tasarım firması ile çalışıyor olmanızı tavsiye ederiz. Kurumsal kimlik kurumun imzası gibidir ve değişime kapalıdır. Kolayca değiştirilmediği için büyük bir yatırım yapıyor olmak sizi asla korkutmasın. Başlangıçta doğru tasarladığınız kurumsal kimlik yıllarca sizin bir parçanız olarak kalacak ve müşterileriniz ile aranızda bağ oluşturacaktır. Hedef kitleniz ile sağlıklı bir iletişim kurmak için kurumsal kimlik tasarımının doğru yapılması önemli bir unsurdur.

Kurumsal kimlik tasarımı yaparken izlememiz gereken adımları özetleyecek olursak:

  1. Tasarımınızda neler anlatmak istediğinize karar verin ve tasarımcınıza tüm detayları anlatın
  2. Logo tasarımı ile başlayın
  3. Logo renk kodlarını kontrol edin
  4. Logonun oluşmasının ardından basımı yapılacak tasarımları tamamlayın
  5. Web sitenizi tasarlayın

Tasarım için anlaştığınız ekibe firmanızdan, beklentilerinizden, kısa ve uzun vadedeki hedeflerinizden derinlemesine bahsetmelisiniz. Tasarımınızın sizi doğru anlatması için öncelikle tasarım firmasının sizi iyi anlaması gerekmektedir.

En önemli konu ise kurumunuzun tüm platformlarda imzası olacak olan logo tasarımıdır.  Uzun seneler boyunca sizi anlatacak olan logonuzda çalışılan renkler dikkatli seçilmeli; sektör, hedef kitle ve verilmek istenilen mesaj iyi analiz edilmelidir. Özgün, akılda kalıcı, rakiplerinden tamamen farklı, firmanızın ruhunu yansıtan bir logo olmalıdır. Ayrıca basit ve sade olmalı, verilmek istenilen mesajı ilk görüşte verebilmelidir.

Logo tasarımının tamamlanmasının ardından sıra firmanızın tanıtımında kullandığınız diğer malzemelere gelir. Kartvizitler, antetli kağıtlar, dosyalar ve diğer birçok tanıtım materyaline uygun tasarımlar yapılır.

Son aşama ise sanal dünya ile ilgilidir. Günümüzde sosyal medyanın yapabileceklerini göz ardı etmek imkânsızdır. Bu durumun farkında olan firmalar ise sosyal medyayı en etkili biçimde kullanarak büyük kitlelere ulaşım sağlayabilmektedir. Kurumunuzu en iyi anlatacak, size uygun renklerin kullanıldığı ve sektörünüz ile ilgili araştırma yapanların karşısına kolayca çıkabilecek şekilde tasarlanmış bir web sitesi kurumsallaşma yolunda atacağınız nihai adımdır.

Kurumsal Kimlik Tasarımının Faydaları:

Yoğun uğraşlar sonucu büyük bir titizlikle geliştirdiğiniz ürünlerin istenilen değeri görmediğini, pazarda rakiplerinizden geride kaldığınızı hissediyorsanız bunun altında yatan sebep kurumsal kimlik tasarımınızda saklı olabilir. Doğru tasarlanmış bir kurumsal kimlik firmanızın tanıtımını yaparken prestijini de artıracaktır. Yapılan tanıtım çalışmaları sayesinde müşteri kitleniz genişlerken arzuladığınız hedef kitleye kolayca ulaşabilirsiniz.

Kurumsal kimlik için yaptığınız yatırımların büyüklükleri müşterilerinize sektörde kalıcı olma niyetinde olduğunuzu aşılar. Bu aslında müşterileriniz ile aranızda bir güven bağı oluşmasına sebep olur.

Sadece size özel ve sizi en doğru şekilde anlatan sloganınız ve oluşturduğunuz imaj ile müşterilerinizin aklında kalıcı olabilir, benzer işlerle uğraştığınız firmalardan ayrı bir yerde tutulabilirsiniz.

Ustalıkla yapılan kurumsal kimlik çalışmaları ile ilk andan itibaren müşterilerinizin aklına kazınabilir, dilden dile dolanabilirsiniz. Unutmayın ilk izlenim her zaman önemlidir!

 

Merve YAŞAR

Proje Mühendisi

 

 

 

 

 

 

Paylaş:

SGK Teşvik Analizini Hemen Öğren, Tasarruf Et!

Şirketler için en önemli maliyetlerden biri, insan kaynakları ile ilgili giderler; bu giderlerden tasarruf edinmeniz ve yetişmiş insan kaynağınızı doğru teşvik koşullarında yönetebilmeniz artık mümkün!

 

Tüm bilgileri eksiksiz doldurunuz.

Teşekkürler!
Başvurunuz bize ulaştı.

En kısa zamanda size dönüş yapacağız.